Prejazd cez Srbsko sa pre slovenských vodičov zjednoduší a zlacní

22.01.2013 Celý región

Bratislava 22. januára (TASR) - Povoľovací režim srbských orgánov pre autobusovú a nákladnú dopravu sa zruší.

Turisti tak podľa ministerstva dopravy strávia menej času na hraničných priechodoch a dopravcovia budú odbremenení od platenia tranzitných poplatkov.

"Umožní to nová Zmluva medzi Slovenskou republikou a Srbskou republikou o medzinárodnej cestnej osobnej a nákladnej doprave," vysvetlil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Cez Srbsko sa pritom uskutočňuje väčšina nákladnej prepravy, napríklad do Grécka a Bulharska. Nová zmluva tak podľa Kóňu zjednoduší príležitostnú autobusovú dopravu, medzinárodnú kyvadlovú dopravu osôb a nákladnú dopravu medzi Slovenskom a Srbskom a po územiach oboch krajín.

"Prinesie to najmä skrátenie času čakania na hraničných priechodoch, čo ocenia nielen prepravcovia tovarov, ale predovšetkým turisti na ceste do južných prímorských krajín," doplnil minister Ján Počiatek (Smer-SD).

Zmluva upravuje aj platenie daní a poplatkov. Dopravcovia v budúcnosti nebudú musieť platiť tranzitné poplatky, ale len poplatky za použitie infraštruktúry. "Za tranzit tam aj späť tak ušetria približne 150 eur," vyčíslil Kóňa.

Zmluvu medzi Slovenskou republikou a Srbskou republikou o medzinárodnej cestnej osobnej a nákladnej doprave dnes v Bratislave podpísali slovenský a srbský minister zahraničných vecí. Zmluva podlieha ratifikácii v národných parlamentoch a pred nadobudnutím platnosti bude zverejnená v Zbierke zákonov.
 

Vyberte región